تعریف پورسانت فروش
عبارت است از درصدی از قیمت کالای مورد معامله یا درصدی از سود معامله با مبلغ معین كالا یا امتیاز. پورسانت به شکلهای مختلفی مانند حق کمیسیون، هدیه و پاداش توسط فروشنده برای تشویق و جلب مشتری و رقابت با سایر تولیدکنندگان پرداخت می شود.
چه کسی مسئول کسر مالیات است؟
برخی از صنایع ، به ویژه مشاغل خاص در بخش فروش، به صورت پورسانت کار می کنند. این بدان معناست که آنها بر اساس عملکرد خود دستمزد می گیرند. در این حالت ، یک کارمند حقوق بسیار کمی دریافت می کند در حالی که بخش عمده ای از درآمد آنها از کمیسیون یا پورسانت حاصل از میزان مشاغل ایجاد شده برای شرکت تامین می شود.پورسانت معمولاً به عنوان درصدی از ارزش فروش کارکنان ایجاد می شود.
اگر کارمند یک شرکت باشید و حقوق دریافت کنید، کسر مالیات از حقوق شما و پرداخت آن به سازمان مالیات بر عهده کارفرما است.
انواع مالیات در پورسانت
بیایید به طور کلی بررسی کنیم که در حسابداری، مالیات هایی که می تواند به درآمد و کالا و خدمت تعلق بگیرد به طور ساده کدامند؟
مالیات عملکرد : نسبت به سود فعالیت شما و با توجه به اینکه شخص حقیقی (نرخ ماده 131) یا حقوقی (نرخ ماده 105) هستید متفاوت است.
مالیات تکلیفی: هر کارفرمایی موظف است که از میزان حقوقی که به کارکنان خود پرداخت میکند درصدی را به عنوان مالیات تکلیفی کسر کرده و در موعد و مهلت تعیین شده به سازمان مالیاتی کشور پرداخت کند.
مالیات بر ارزش افزوده: با توجه به نوع کالا و خدمت مبلغ 9 درصد (در برخی موارد استثنا هم وجود دارد) مالیات ارزش افزوده باید پرداخت شود. اگر کارمند یک شرکت باشید و از شرکت حقوق دریافت کنید باید طبق ماده 84 قانون مالیات مستقیم مالیات تکلیفی پرداخت کنید که طبق جدول مالیاتی که هر ساله در قانون بودجه اعلام میشود محاسبه می شود (حقوق مستمر و غیر مستمره بعد از کسر معافیت حقوق مشمول مالیات به نرخ ماده 84 محاسبه می شود)
مالیات واسطه گری
اگر مستقل و به صورت واسطه ای کار می کنید در هر زمان که فروش انجام دهید به عنوان واسطه پورسانت دریافت می کنید. در این شرایط هم باید ارزش افزوده پرداخت کنید. همچنین بابت درآمدی که به عنوان یک شخص حقیقی کسب کردید باید با نرخ ماده 131 مالیات پرداخت ( مالیات واسطه گری ) کنید. اگر حقوقی باشید باید با نرخ ماده 105 محاسبه و پرداخت کنید. در نهایت لازم به ذکر است که شرکتی که این مبلغ پورسانت را به این فرد واسطه پرداخت کرده باید در سامانه صورت معاملات فصلی یا سامانه مودیان اعلام کند.
پورسانت و هزینه قابل قبول مالیاتی
پورسانت یا تبلیغات و هزینه بازاریابی همه جزو هزینه های قابل قبول فروش می باشند که می تواند از سود کم شود
مالیات کسب و کار های نوع پلتفرمی
کسب و کارهای پلتفرمی کسب و کارهایی هستند که با واسطه گری بین دو یا چندین گروه مشتری و ارائه دهنده خدمت یا محصول، خلق ارزش می کنند. کسب و کارهای پلتفرمی با توجه به مدل کسب و کار خود می توانند کل یا بخشی از هزینه خدمت یا ارائه محصول را از مشتری بگیرند. همچنین سهم ارائه دهنده خدمت یا محصول را پس از کسر کسورات قانونی بیمه و مالیات و سهم خود، به حساب مشتری واریز کنند. اگر خدمت یا محصول ارائه دهنده، جزو موارد معاف از مالیات ارزش افزوده نباشد تراکنش های مالی کسب و کار مشمول پرداخت مالیات ارزش افزوده می باشد. مالیات ارزش افزوده را کسب و کار پرداخت نمی کند، بلکه مشتری پرداخت می کند و بابت مبلغ دریافتی به عنوان پلتفرم به صورت کارمزد یا پورسانت باید مالیات عملکرد (نسبت به سود) پرداخت کنند.
سامانه مودیان و پورسانت
آیا بابت درآمد پورسانت ( مالیات واسطه گری ) باید در سامانه مودیان فاکتور ارسال کنیم؟
هر شخص حقیقی و حقوقی بابت درآمد هایی که دارد باید مالیات مربوط به آن را پرداخت کند . اگر یک فرد به صورت مستقل برای خود کسب و کار دارد بابت کلیه درآمد هایش باید مالیات پرداخت کند و اگر برای یک کسب و کار مشغول به فعالیت باشد باید توسط کارفرما مالیات مربوط به درآمد این فرد به سازمان مالیاتی مربوطه پرداخت شود.
در نتیجه در زمان های مشخص شده توسط سازمان مالیاتی باید در سامانه مودیان صورت حساب الکترونیکی ارسال کنند زیرا در صورت عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی جز مودیان پرریسک حساب می شوند و هزینه های مربوط به کسب و کارشان مورد پذیرش سازمان مالیاتی نخواهد بود.
با سلام
من در شرکتی فعالیت میکنم که بر حسب فروشی که در ماه دارم پورسانت میگیرم و شرکت هیچ تعهد دیکری به من نداره مانند اموزش یا قراداد و … و شرکت هر ماه مبلغ ده درصد پورسانت مت رو تحت عنوان مالیات کممیکنه و اعلام کرده که مالیات ما بر اساس ماده ۸۶ قانون معافی نداره یعنی حتی صد هزار تومان در ماه پورسانت بگیریم ده درصد کم میسه
ایا این تعریف قانونی هست ؟
عرض ادب.طبق تبصره ماده 86 باید مالیات از پرداختی اشخاص کسر و پرداخت شود به سازمان مالیات اما در صورتی که شما در جای دیگه کار کرده باشید و این مکان برای شما شغل جانبی یا دومتان باشد . به عبارت دیگر این شرکت پرداخت کننده اصلی شما نباشد و شما پرسنل اصلی آن ها به شمار نیایید. و تبصره دو هم شامل حال شما نمیشه. در هر حالت نیاز داره به بررسی که چرا قرارداد بسته نمی شه و دیدگاه مدیریت نسبت به نوع فعالیت شما چه چیزی هست.اگر در این محل فعالیت می کنید هم مشمول بیمه هستید هم مشمول مالیات حقوقی که معافیت ماده 84 قانون مالیات مستقیم را در بر می گیرد. این موضوع نیاز به بررسی بیشتر دارد.
بدرود بر شما خدا قوت. سوال، ما با یکی از کارکنان قرارداد افزایش درآمد یا پورسانت بستیم. و هیچ کسورات از اون نمیکنیم(چون از حقوق کارمند بیمه و مالیات کم می شود) آیا باید کسورات انجام دهم؟ با تشکر
با سلام ، طبق قانون هرنوع کسورات قانونی باید از کارکنان کسر شود اما در محاسبات بیمه و مالیات این کسورات ها مورد محاسبه قرار نمی گیرد و شما قبل از هر نوع کسوراتی باید بیمه و مالیات حقوق را از محاسبه کنید بعد به سازمان مربوطه پرداخت کنید و در نهایت در زمان پرداخت به شخص تمامی کسورات رو کسر کنید.