تغییرات ارزش افزوده در سال 1401 درباره ی قانون دائمی ارزش افزوده بوده است. در این مقاله قراره راجع به تغییرات قانون دائمی ارزش افزوده نسبت به قانون قبلی صحبت کنیم.
دز صورتی که به دنبال آخرین تغییرات مالیاتی سال 1403 هستید اینجا کلیک کنید .
عرضه به خود مشمول ارزش افزوده نیست
اگر شرکتی یک محصولی را تولید کند و از همین محصول در شرکت خودش استفاده کند، عرضه به خود می گویند. در قانون قبلی ارزش افزوده عرضه به خود مشمول ارزش افزوده بود اما در قانون دائمی ارزش افزوده مشمول نمی باشد.
اما نکته حائز اهمیت این است که حتما برای کسب و کار اشخاص مورد استفاده قرار گیرد نه مصرف شخصی کارفرمایان کسب و کار ها.
تغییرات ارزش افزوده کالا و خدمات رایگان
در قانون قبلی ارزش افزوده کالا و خدمات رایگان مشمول ارزش افزوده نبود ولی در قانون دائمی مشمول شده است.
تاریخ تعلق و محاسبه ارزش افزوده
طبق ماده 3 قانون دائمی ارزش افزوده، تاریخ تعلق و محاسبه مالیات و عوارض ارزش افزوده تاریخ صدور صورتحساب است، در حالی که در قانون قبلی تاریخ صورتحساب یا تاریخ معامله بود.
قبض ها
طبق قانون دائمی ارزش افزوده، قبض های آب، برق، گاز و مخابرات حکم صورتحساب را دارد اما در قانون قبلی به دلیل عدم شفافیت ممکن بود که مورد تایید ممیز مالیاتی قرار نگیرد.
پرداخت مالیات و مهلت پرداخت مالیات
قانون مالیات بر ارزش افزوده 1401 : اگر معامله با تایید طرفین اعلام شود که به صورت نسیه رخ داده است، نیاز نیست مودی مالیات را به سازمان پرداخت کند. همچنین می تواند تا روز تسویه حساب خریدار مالیات را پرداخت نکند. طبق قانون جدید مهلت پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده تا پایان ماه بعد از هر فصل یا دوره می باشد، در حالی که در قانون قبلی 15 روز بعد از هر فصل بوده است.
صورتحساب الکترونیکی
اگر مودی در سامانه مودیان عضو باشد و رویداد های مالی خود را در این سامانه ثبت می کند. صورتحسابی که در این سامانه ثبت می شود ملاک محاسبه ارزش افزوده قرار می گیرد ولی اگر مودی عضو این سامانه نباشد، کالا و خدمات او به مبلغ ارزش منصفانه محاسبه و مالیات آن دریافت می شود.
تخفیفات
تخفیفات فروش، تخفیفات تجاری، تخفیفات نقدی و…. جزو محاسبات ارزش افزوده نیست.
وجوه دولتی
وجوهی که به موجب سایر قوانین وصول می شوند یا به سازمان های دولتی پرداخت می شود مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده نمی باشد.(مثال هزینه پلمپ دفاتر ، هزینه ثبت احوال و…)
استرداد مالیات
در قانون قبلی در زمان درخواست استرداد، دفاتر مودی باید حسابرسی می شد در حالی که در قانون دائمی ارزش افزوده سازمان مالیاتی موظف است که بدون انجام حسابرسی طی یک ماه از تاریخ درخواست استرداد، اضافه پرداختی را به مودی مسترد کند.
تسویه بدهی از طریق اوراق مالی
یکی دیگر از تغییرات مربوط به تسویه بدهی مالیاتی از طریق اوراق تسویه خزانه یا اوراق مالی اسلامی است . این اوراق در قانون فعلی براساس قانون بودجه به مبلغ ارزش اسمی اوراق در سررسید انجام می شد. در قانون جدید بیان شده پیمانکاران و مهندسین مشاور می توانند بدهی های خود را به سازمان مالیاتی با این اوراق تسویه کنند. همچنین ارزشی که برای آنها به عنوان تسویه بدهی لحاظ می شود باتوجه به تاریخ سررسید، ارزش تنزیل شده اوراق است.
ارزش افزوده پرداختی بابت ماشین آلات خطوط تولیدی
ارزش افزوده هایی که بابت ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولید پرداخت می کنند برای کلیه واحدها از جمله واحدهای قبل از بهره برداری یا آنهایی که کالای معاف تولید میکنند ، قابل استرداد است یا می توانند آن را با ارزش افزوده فروش هایشان تهاتر کنند .
حمل و نقل
در قانون قبلی ارزش افزوده حمل و نقل مسافر از طریق دریایی ، هوایی ، جاده ای و ریلی معاف از ارزش افزوده و حمل بار از همه طرق مشمول بوده است. اما در قانون جدید هر نوع حمل ونقلی چه برای مسافر و چه بار مشمول ارزش افزوده نیست مانند حمل نقل ریلی ، جاده ای و دریایی. اما حمل و نقل بار و مسافر خطوط هوایی مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده می باشد.
معافیت ارزش افزوده خدمات اقامتی گردشگری
سرویس های مراکز اقامتی و هتل ها در قانون قبلی مشمول ارزش افزوده بوده است، اما در قانون جدید مراکز اقامتی و هتل هایی سه ستاره و پایین تر که دارای مجوز از گردشگری هستند معاف از ارزش افزوده شده اند .
خدمات انبارداری و سردخانه ای
در قانون قبلی انبارداری و سردخانه ای مشمول ارزش افزوده بوده است. در تغییرات قانون جدید خدمات انبارداری و نگهداری کالا در سردخانه بابت محصولات کشاورزی معاف شده است . علاوه بر این معافیت در قانون قبلی آب برای مصارف کشاورزی که مشمول بوده است . این مورد در قانون جدید معاف از ارزش افزوده شده است.