شرکت های دانش بنیان در راستای گسترش و نوآوری علم و فناوری فعالیت می کنند. شرکتهای دانش بنیان با هدف همافزایی علم، ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور و استفاده بهینه از پتانسیلهای دانشگاهها و موسسات پژوهشی مورد تایید وزارت علوم تحقیقات ایجاد میگردند.
انواع شرکت های دانش بنیان
- تجاریسازی یافتههای پژوهشی.
- افزایش درآمدهای اختصاصی دانشگاهها و واحدهای پژوهشی.
- تولید فناوریهای برتر.
- تجاریسازی علم و دانش.
اگر مالکیت شرکت های دانش بنیان تنها به اعضای هیئت علمی تعلق داشته باشد؛ ( سهام دانشگاه در شرکت از ۵۰ % کمتر باشد) شرکت دانشبنیان خصوصی خواهد بود.
شرکتهایی که مالکیت آنها را دانشگاهها نیز بر عهدهدارند؛ اگر سهام دانشگاه ۵۰ % یا بیشتر باشد، شرکت دانشبنیان، شرکتی دولتی قلمداد خواهد شد.
بر اساس این تقسیمبندی، شرکتهای دانشبنیان به دو سطح نوع ۱ و نوع ۲ تقسیم میشود که هرکدام از آنها به دو دستهی نوپا و تولیدی نیز دستهبندی میشود.
تفاوت این دو دسته در نوع کالایشان می باشد . منظور از کالاها و خدمات دانشبنیان سطح ۱، محصولاتی هستند که در حوزه فناوریهای برتر و با ارزشافزوده بالا و پیچیدگی فنی بالا هستند. درحالیکه کالاها و خدمات دانشبنیان سطح ۲ پیچیدگی فنی کمتری نسبت به کالاها و خدمات دانشبنیان سطح ۱ دارند.
معافیت های شرکت های دانش بنیان
معافیت مالیات شرکت دانش بنیان ، عوارض، حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی به مدت 15 سال.
شرکتهای دانشبنیان از مالیات بر ارزشافزوده و مالیات بر حقوق کارکنان معاف نمیشوند.
مالیات شرکت دانش بنیان
شرکتهای دانشبنیان و شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری بر اساس ماده (۳) و ماده (9) «قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات» موضوع ماده (۱۰۵) قانون مالیاتهای مستقیم، از مالیات معاف هستند.
شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری از مدیریت پارک مجوز استقرار و فعالیت دریافت میکنند. مدت معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری ۲۰ سال از تاریخ صدور مجوز از طرف رئیس پارک است. فعالیتهای مورد تایید کارگروه برای معافیت مالیاتی هر سال تعیین میشود. بهعبارتدیگر کالا و خدمات تایید شده ملاک معافیت ۱۵ ساله نیست. ملاک معافیت لیست کالا و خدمات ارسالی در همان سال است. برای استفاده از معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان باید حداکثر تا ۱۵ مرداد نسبت به ارسال درخواست به کارگروه اقدام شود.
شرکتهای دانش بنیان مشمول معافیت مالیاتی میتوانند بدون سقف، معافیت مالیاتی دریافت کنند. این بدان معناست که اینگونه شرکتها برای فروش کالاهای دانش بنیان خود مالیاتی به دارایی پرداخت نمیکنند. مبلغ معافیت مالیاتی این شرکتها باید به دو بخش مساوی تقسیم گردد. 50% میزان معافیت مالیاتی باید صرف افزایش سرمایه شرکت شود و 50% مابقی باید در تحقیق و توسعه هزینه گردد.