هر ساله، با تغییرات و تحولات مالیاتی که توسط دولت و سازمانهای مربوطه اعلام میشود، کسبوکارها و فعالان اقتصادی ملزم به انطباق با قوانین جدید میشوند. سال ۱۴۰۳ نیز از این قاعده مستثنی نبوده و شاهد تغییرات مهمی در قوانین مالیاتی ایران بودهایم که از جمله آنها میتوان به تغییرات در مالیات بر ارزش افزوده، تنظیم مالیات علی الحساب پزشکان، به کارگیری پایانههای فروشگاهی و تحولاتی در سامانه مودیان اشاره کرد. این تغییرات نه تنها به منظور افزایش شفافیت و بهبود وصول مالیاتها طراحی شدهاند، بلکه با هدف کاهش فرار مالیاتی و ایجاد یک نظام مالیاتی عادلانه و کارآمد تدوین گردیدهاند. در این مقاله، به بررسی دقیق این تغییرات و تأثیرات آنها بر اقتصاد کشور و فعالان اقتصادی میپردازیم .
تغییرات ارزش افزوده 1403
اولین تغییراتی که در سال 1403 می توان به آن اشاره کرد تغییر نرخ مالیات ارزش افزوده می باشد که در لایحه بودجه 1403 به منظور تامین منابع لازم برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری و صندوق فولاد نرخ مالیات از 9 درصد به 10 درصد افزایش یافت.
این افزایش نرخ برای انجام امور نوسازی و بازسازی و تجهیز دانشگاه ها و مدارس ، توسعه زیر ساخت حمل و نقل و …. نیز انجام شده است.
افزایش نرخ ارزش افزوده موجب افزایش قیمت کالاها و خدمات مشمول بر مالیات ارزش افزوده می شود. ایجاد اظهارنامه ارزش افزوده برآوردی برای مودیانی که ارزش افزوده خود را از سال 1387 تا سال 1400 ارسال نکرده اند از اقدامات مالیاتی سال 1403 می باشد.
کاهش نرخ گمرکی برخی کالاها در سال 1403
نرخ حقوق گمرکی ماشین آلات به 2 درصد کاهش یافت. نرخ حقوق گمرکی و مالیات ارزش افزوده محصولات اساسی، دارو، نهاد های دامی، ملزومات مصرفی پزشکی، شیر خشک اطفال به 1 درصد کاهش یافت.
مالیات علی الحساب پزشکان
کسر 10 درصد حق الزحمه پزشکی به عنوان علی الحساب مالیاتی
معافیت مالیاتی ماده 84
معافیت مالیاتی سالانه ماده 84 قانون مالیات مستقیم برای سال 1403 به مبلغ 1.440.000.000 ریال می باشد.
مالیات حقوق 1403
نرخ مالیات بر درآمد حقوق به شرح زیر تغییر یافته است:
نسبت به مازاد 144 میلیون تومان تا سقف 201 میلیون تومان در سال، ۱۰ درصد مالیات (10%) |
نسبت به مازاد 201 میلیون تومان تا 331 میلیون تومان در سال، ۱۵ درصد مالیات (15%) |
نسبت به مازاد 331 تا 489 میلیون تومان در سال، ۲۰ درصد مالیات (20%) |
نسبت به مازاد 489 میلیون تومان به بالا در یک سال، ۳۰ درصد مالیات (30%) |
میزان معافیت سالانه موضوع ماده 101 قانون مالیات مستقیم به مبلغ 1.440.000.000 ریال می باشد.
اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
در سال 1402 شاهد تغییرات مالیاتی بسیاری بوده ایم ، این تغییرات در جهت یکپارچه سازی مالیات انجام شده است.
در سال 1402 سامانه مودیان در جهت یکپارچه شدن مالیات راه اندازی شده است. تمامی افراد حقوقی و حقیقی که ملزم به استفاده از سامانه مودیان می باشند باید اطلاعات مربوط به کالاهای خود را از طریق این سامانه طبق فاکتور های مشخص شده ارسال کنند. از این پس پرداخت مالیات ارزش افزوده نیز از طریق همین سامانه باید انجام شود.
در صورت انجام تکالیف مالیاتی اکثر اشخاص دارای درآمد اگر دارای ریسک مالیاتی نباشد بدون رسیدگی مالیاتی ، مالیات ابرازی شان مورد پذیرش قرار می گیرد.
مالیات انواع خودروهای سواری و وانت دوکابین دارای پلاک شخصی که قیمت آنها بیش از 35 میلیارد ریال (3 و نیم میلیارد تومان) است نسبت به مازاد آن، مشمول مالیات سالانه خودرو به نرخ یک درصد خواهد بود.
زمین های فاقد اعیانی دارای کاربری مسکونی، اداری و تجاری، باغ ویلاهای مجاز و واحدهای مسکونی که ارزش آن ها بیش از 35 میلیارد تومان باشد، مازاد بر این مبلغ، مشمول مالیات به میزان دو در هزار می شوند.
میزان معافیت درآمد مشمول سالانه مستغلات اشخاص فاقد درآمد موضوع ماده (57) قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی سال 1380، مبلغ 75 میلیون تومان و میزان معافیت درآمد مشمول سالانه مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده (101) قانون مذکور، مبلغ یکصد میلیون تومان تعیین شده است.
درآمد سالانه مشمول اشخاص بند «ل» ماده (139) قانون مالیاتهای مستقیم تا معادل چهار برابر سقف معافیت مالیاتی ماده (84) قانون مذکور معاف است