حق ماموریت در بیمه و نحوه محاسبه آن

در بسیاری از شرکت‌ها، کارکنان برای انجام امور مرتبط با کسب‌وکار نیاز دارند به مکان‌هایی خارج از محل کار اصلی خود مراجعه کنند. اما آیا همه این موارد تحت عنوان “مأموریت کاری” قرار می‌گیرند و مستحق دریافت حق مأموریت هستند؟

حق مأموریت کارکنان: چه زمانی باید محاسبه شود؟

شخصی برای ما این سوال را مطرح کرد : در سالهای قبل که یک حسابدار در شرکت پیمانکاری بودم محاسبه حقوق و دستمزد را عهده دار شدم . بسیاری از پرسنل از جمله تحصیلدار شرکت برای امور بانکی یا حتی امور اداری به خارج از محل کار می رفتند. و واحد مالی درگیر محاسبات روزانه حق ماموریت برای این افراد بود. اما آیا واقعا باید به آن ها حق ماموریت می دادند؟

تعریف مأموریت کاری

مأموریت کاری زمانی اتفاق می‌افتد که یک کارمند بنا به درخواست کارفرما و برای انجام وظایف شغلی خود، به محل دیگری به‌جز مکان اصلی کار اعزام شود. این مأموریت می‌تواند کوتاه‌مدت یا بلندمدت باشد و ممکن است شامل هزینه‌های اضافی برای کارمند باشد که معمولاً باید از سوی کارفرما جبران شود.

چه مواردی حق مأموریت محسوب می‌شوند؟

برخی از نمونه‌های متداول مأموریت کاری که معمولاً شامل پرداخت حق مأموریت هستند:

  1. سفر برای مذاکره یا قراردادهای تجاری: زمانی که کارمند برای مذاکره یا بستن قرارداد با مشتریان یا تأمین‌کنندگان به شهر یا کشور دیگری اعزام می‌شود.
  2. حضور در نمایشگاه‌ها و همایش‌ها: شرکت در رویدادهای تجاری، نمایشگاه‌ها، سمینارها یا کارگاه‌های آموزشی به درخواست شرکت.
  3. بازدید از نمایندگی‌ها یا شعب شرکت: اگر شرکتی چندین دفتر یا کارخانه در شهرهای مختلف داشته باشد، کارمندانی که برای بررسی یا مدیریت این شعب اعزام می‌شوند معمولاً حق مأموریت دریافت می‌کنند.
  4. نظارت بر پروژه‌های خارج از دفتر مرکزی: مهندسان، مشاوران، مدیران پروژه و سایر افرادی که برای نظارت بر اجرای پروژه‌های شرکت مجبور به سفر هستند.
  5. ارائه خدمات به مشتریان در محل آن‌ها: برخی از مشاغل مانند پشتیبانی فنی، نصب تجهیزات، خدمات پس از فروش یا مشاوره حضوری نیاز به مأموریت‌های کاری دارند.

چه مواردی مأموریت کاری محسوب نمی‌شوند؟

  • رفت‌وآمدهای روزانه بین دو محل ثابت: مثلاً اگر کارمند دائماً بین دو دفتر مشخص در رفت‌وآمد باشد، ممکن است این مورد مأموریت محسوب نشود.
  • کار در محل مشتری به‌عنوان وظیفه دائمی: اگر شغل فرد ایجاب می‌کند که همیشه در محل مشتریان باشد (مثلاً تکنسین خدمات در محل)، این یک مأموریت کاری موقت محسوب نمی‌شود.
  • فعالیت‌های شخصی در حین سفر کاری: اگر کارمند به اختیار خود و بدون دستور کارفرما جایی برود، مشمول حق مأموریت نخواهد شد.

حق ماموریت

حق ماموریت طبق قانون کار به عنوان حقوق و مزایا به فیش حقوقی پرسنل اضافه می شود. زمانی که یک فرد برای انجام وظایف کاری به خارج از محدوده محل خدمت فرستاده می شود و یا مجبور به اقامت در آن محل باشد حق ماموریت به او تعلق می گیرد.

حق ماموریت در قانون کار

طبق ماده 46 قانون کار به کارگرانی که به موجب قرارداد یا هر نوع توافقاتی بین کارگر و کارفرما  به خارج از محل خدمت اعزام شود ، فوق العاده ماموریت تعلق می گیرد.

اما برای دریافت این فوق العاده ماموریت باید شروط زیر رعایت شود

کارگر به فاصله 50 کیلومتر دورتر از محل خدمتش اعزام شود و یا در محلی که اعزام شده به صورت شبانه اقامت داشته باشد. پس اگر کارمندی به بانکی اعزام شود که در نزدیکی محل کارش باشد به او حق ماموریت تعلق نمی گیرد.

 

حق ماموریت در بیمه و مالیات حقوق

این مبلغ فوق العاده ماموریت در صورتی که تمامی شرایط ذکر شده را داشته باشد و اسناد مربوطه نیز به سازمان تامین اجتماعی و مالیات ارائه شود معاف می باشد و مشمول بیمه و مالیات بر درآمد حقوق نمی باشد.

هزینه قابل قبول مالیاتی

اسناد مربوطه برای اثبات حق ماموریت انجام شده در مالیات بسیار حائز اهمیت است. برای مثال بلیط هواپیما ، قطار یا اتوبوس و رسید پذیرش هتل و سایر هزینه های انجام شده نشان دهنده ماموریت انجام شده است و تمامی این هزینه ها مورد پذیرش سازمان مالیاتی به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی می باشد . و حتی فوق العاده ماموریت پرسنلی که ماموریت انجام داده اند مشمول مالیات بر درآمد حقوق نمی شوند.

نحوه محاسبه حق ماموریت

حق ماموریت نباید از حقوق یک روز کارگر در آن سال کمتر باشد. به عبارت دیگر حق ماموریت معادل حداقل یک روز مزد ثابت یا روزانه کارگر در آن سال می باشد. در نتیجه برای بدست آوردن حق ماموریت باید مزد ثابت یا مبنا را محاسبه کرد و در تعداد روز ماموریت ضرب کرد تا حداقل حق ماموریت را بدست بیاوریم.

عضویت در هفته نامه ایمیلی حسابیمو
نام و ایمیل خود را وارد کنید تا از جدیدترین اخبار و مقالات حوزه حسابداری و مالیات مطلع شوید.
اشتراک گذاری مطلب
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *