راهنمای کامل بیمه خویش فرما

همانطور که در جریان هستید بیمه در تمامی کشور ها برای حمایت از افراد در شرایط سخت بوجود آمده است. سازمان تامین اجتماعی برای کمک به تمامی افراد جامعه، طرح های بیمه ای مختلف ایجاد کرده تا افراد در شرایط های خاص هم بتوانند از بیمه و مزایای آن بهره مند شوند.

گاهی افراد به عنوان کارمند یا کارگر در یک کسب و کار مشغول فعالیت می باشد و کارفرما ملزم به بیمه کردن این افراد می باشد، اما گاهی اوقات یک شخص به صورت آزاد کار می کند و کسب و کار برای خودش می باشد یا گاهی اوقات یک شخص مشغول کار خانگی است یا در شرایطی می باشد که بیکار شده است، در تمامی این موارد کارفرمایی وجود ندارد که فرد را بیمه کند به همین دلیل باید از بیمه دیگری استفاده کند تا بتواند از مزایایی مثل بازنشستگی، از کار افتادگی، فوت، درمان و … استفاده کند.

انواع بیمه

انواع بیمه در قانون تامین اجتماعی به صورت بیمه اجباری و بیمه خویش فرما می باشد، که بیمه خویش فرما شامل بیمه اختیاری و بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد می باشد.

بیمه اجباری بدین معناست که اگر کارگری در جایی مشغول به فعالیت میباشد، کارفرما ملزم به بیمه کردن کارگر می باشد.

بیمه خویش فرما چیست؟

این بیمه برای افرادی مناسب می باشد که بدون کارفرما مشغول به کار هستند. در این نوع بیمه فرد خود ممکن است کارفرمای خود باشد و با پرداخت مبلغی به سازمان تامین اجتماعی می تواند از مزایای این بیمه بهره مند شود. 

این بیمه برای افرادی که دارای مشاغل آزاد هستند یا خود به صورت مستقل و خویش فرما کار می کند  مناسب می باشد.

این افراد در زمان بیمه شدن می توانند از خدمات درمانی تامین اجتماعی، دریافت مستمری بازنشستگی، کمک هزینه از کار افتادگی، فوت استفاده کند. همانطور که توضیح دادم یکی از مزایای بیمه خویش فرما دریافت مستمری بازنشستگی می باشد پس به طور قطع این بیمه برای شما سابقه کار هم محسوب می شود.

بیمه خویش فرما از بیمه اختیاری و بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد تشکیل می شود که با توجه به شرایطی که فرد دارد می تواند از هریک از این بیمه ها استفاده کند.

مزایای بیمه خویش فرمایی در خدمات درمانی رفاهی

در بیمه خویش فرما یا اختیاری شما می توانید از پوشش های بیمه ای استفاده کنید اما این پوشش بیمه مانند مزایای بیمه اجباری نمی باشد به همین دلیل در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.

خدمات درمانی: در بیمه خویش فرما بیمه شده می تواند از خدماتی مثل ویزیت پزشک، انجام آزمایش ها و دارو بهره مند شود. همچنین افراد تحت تکفل بیمه شده می توانند از مزایای درمانی بیمه نیز استفاده کنند. اما لازم میدونم این نکته را درباره خدمات درمانی بیمه خویش فرمایی با شما در میان بگذارم. این بیمه هزینه های دوران بارداری و هزینه های بالای درمان را پوشش نمی دهد و اگر نیاز به این موارد ندارید این بیمه برای شما مناسب می باشد. 

حوادث: در زمانی که بیمه شده دچار حادثه ای شود فقط هزینه درمان و ترمیم تحت پوشش می باشد.

فوت: هزینه کفن و دفن فرد بیمه شده تحت پوشش این بیمه می باشد و خانواده این فرد می تواند هزینه متعارف کفن و دفن را از سازمان تامین اجتماعی دریافت کند.

بازنشستگی: این مزایا در صورتی به فرد تعلق می گیرد که بیمه خود را پرداخت کند تا در زمان بازنشستگی از مزایای آن بهره مند شود.

چه کسی می تواند از بیمه اختیاری استفاده کند؟

اشخاصی می توانند از این بیمه بهره مند شوند که دارای حداقل یک ماه سابقه بیمه تامین اجتماعی داشته باشند ولی بنا به دلایلی در حال حاضر در جایی مشغول به کار نباشند. مزایای این بیمه استفاده از خدمات درمانی (هم خود فرد هم افراد تحت پوشش) و مزایای بازنشستگی می باشد و چون فرد در جایی مشغول به کار نمی باشد پس بیمه بیکاری نیز به او تعلق نمی گیرد.  فرد متقاضی این بیمه با همراه داشتن مدارک باید به سازمان تامین اجتماعی رجوع کند و مبلغ بیمه را خود پرداخت کند.

 

بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد

افرادی که مشغول کسب و کارهای آزاد هستند و برای خود فعالیتی دارند و زیر نظر هیچ کارفرمایی مشغول فعالیت نمی باشند می توانند از این بیمه استفاده کنند، برای مثال صاحبان کسب و کارهای کوچک مثل فروشنده لباس، فریلنسر ها، کارگران مستقل و خویش فرما.

مزایای استفاده از این بیمه برای این افراد استفاده از خدمات درمانی ، بازنشستگی، فوت و از کار افتادگی می باشد. اما استفاده از همین مزایاها با توجه به نرخ هایی که برای این نوع بیمه در نظر گرفته شده نیز متفاوت می باشد. نرخ های این بیمه 12 درصد، 14 درصد و 18 درصد می باشد.

اما آیا برای بیمه خویش فرما هر زمان با هر شرایطی می توان اقدام کرد؟

در ادامه شرایط لازم برای استفاده از بیمه خویش فرمایی رو توضیح می دهم که شامل بیمه اختیاری و بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد می باشد.

شرایط لازم برای استفاده از بیمه خویش فرما

سن اولین شرایط لازم برای ثبت نام در بیمه خویش فرما می باشد، با یک مثال اهمیت این شرایط را بررسی می کنیم. فرض کنید که یک شخصی سالهای سال بیمه تامین اجتماعی نداشته و در زمان میانسالی اقدام به بیمه شدن می کند تا از مزایای بازنشستگی یا از کار افتادگی استفاده کند و این موضوع هم برای بیمه هزینه بر میباشد اگر یک فرد میانسال سابقه بیمه تامین اجتماعی داشته باشد می تواند از این بیمه برای ادامه سابقه خود استفاده کند اما اگر سابقه ای نداشته باشد و سن او بالای 50 سال باشد امکان پذیر نیست، همین طور افرادی که زیر سن قانونی هستند هم نمی توانند بیمه داشته باشند در نتیجه برای استفاده از این بیمه سن شما باید 18 تا 50 سال باشد. در انتها این رو هم در نظر بگیرید که اگر شما دارای 10 سال سابقه بیمه باشید شرایط سنی برای شما لحاظ نمی شود و می توانید از این بیمه استفاده کنید.

شرایط بعدی داشتن سابقه بیمه یک ماهه می باشد که فرد حداقل باید یک ماه سابقه بیمه تامین اجتماعی داشته باشد.

مدارک مورد نیاز برای استفاده از بیمه خویش فرما

در زمان حضور به سازمان تامین اجتماعی کپی و اصل مدارک هویتی، عکس، کارت پایان خدمت(برای آقایان) همراه داشته باشید و بعد از حضور در سازمان فرم درخواست بیمه اختیاری را پر کنید ، البته لازم به ذکر است که ثبت نام در حال حاضر به صورت آنلاین با بارگذاری مدارک در سایت eservices.tamin.ir  امکان پذیر می باشد.

مراحل ثبت نام بیمه خویش فرما از طریق سایت:

ثبت نام اینترنتی :

 در ابتدا باید در سایت eservices.tamin.ir مراجعه کنید و برای خود یک پروفایل بسازید بعد وارد قسمت بیمه شدگان شوید بعد بر روی گزینه بیمه شدگان خاص شوید و بعد بر روی گزینه انعقاد قرارداد بیمه اختیاری یا بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد  کلیک کنید و اطلاعات خود را وارد کنید. بعد از انجام مراحل مبلغ بیمه را پرداخت کنید. بعد از پایان هر دوره باید به پنل کاربری خود مراجعه کنید و در سایت هر دوره را مجدد تمدید و پرداخت کنید.

مبلغ بیمه خویش فرمایی

 همانطور که در جریان هستید نرخ بیمه اجباری 30 درصد حقوق و مزایای مشمول بیمه می باشد که 20 درصد سهم کارفرما 3 درصد سهم بیمه بیکاری و 7 درصد سهم کارگر می باشد، اما در بیمه خویش فرما(اختیاری) نرخ بیمه 27 درصد حقوق و مزایای مشمول بیمه می باشد. همانطور که مشاهده می کنید 3 درصد بیمه بیکاری توسط این افراد پرداخت نمی شود چون خود کارفرمای خود می باشند و در زمان بیکاری به آن ها مزایای بیمه بیکاری تعلق نمی گیرد.لازم به ذکر است که نرخ بیمه  صاحبان حرف و مشاغل آزاد 12 درصد، 14 درصد و 18 درصد می باشد.

این مبلغ به صورت نقدی و یا اقساط قابل پرداخت می باشد. در حال حاضر پرداخت این مبلغ نیز از طریق سامانه سازمان تامین اجتماعی امکان پذیر است.

عضویت در هفته نامه ایمیلی حسابیمو
نام و ایمیل خود را وارد کنید تا از جدیدترین اخبار و مقالات حوزه حسابداری و مالیات مطلع شوید.
اشتراک گذاری مطلب
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *